O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Te wyśmienite drożdżowe placuszki pochodzą z tradycyjnej  kuchni rosyjskiej. Uważane były za symbol wiosennego słońca i serwowane podczas święta zakończenia zimy. Same bliny nie mają wyrazistego smaku, dlatego często towarzyszą im różnorodne dodatki – w Dworze Zaścianek to wykwintny kawior oraz śmietana i śledzie.

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1, 5 łyżki mąki
2 jajka
5 dag drożdży
sól i cukier
tłuszcz do smażenia
kawior
śledź
kwaśna śmietana

Wykonanie:

Pół szklanki mąki gryczanej zalać wrzącą wodą (½ szklanki) i dobrze rozetrzeć. Do ostudzonej masy dodać pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki ciepłego mleka i ukręcone z cukrem drożdże. Wymieszać ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.
Masło utrzeć do białości, dodać żółtka i trochę cukru, ukręcić. Ukręcone masło dodać do wyrośniętego ciasta, wlać pozostałe mleko i wsypać mąkę. Całość lekko posolić, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Białka ubić. Gdy ciasto wyrośnie, dodać ubitą pianę z białek i wymieszać. Bliny smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone wstawić do ciepłego piekarnika na 15 min, następnie podawać na stół z kwaśną śmietaną, drobniutko pokrojonym śledziem i kawiorem.

Oryginalny przepis znajdziecie na stronie Dworu Zaścianek.

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.