O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Słyszeliście kiedyś o gęsich pipkach? Tak nazywane są w niektórych regionach Polski gęsie żołądki, prawdziwy przysmak i rarytas dla wielbicieli podrobów. W wersji oryginalnej, pochodzącej z kuchni żydowskiej, duszono je w całości i faszerowano. Przepisy na podroby powoli przechodzą do lamusa, lecz czasem warto jest wrócić do prostoty i finezji tego jakże delikatnego i smacznego mięsa. W Przystanku Tleń gęsie żołądki wygrywają właśnie swoją prostotą – będziecie zaskoczeni jak współgrają ze sobą smaki dodanego do nich piwa, wędzonych śliwek oraz suszonych grzybów.

Składniki

1 kg gęsich żołądków
0,5 l piwa pils
wędzone śliwki
grzyby suszone
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie

Gęsie żołądki dokładnie oczyścić, usunąć opalizującą skórkę ostrym nożem, przelać wrzątkiem kilkukrotnie i osuszyć. Przyprawy zagotować z piwem, dodać oczyszczone gęsie żołądki i gotować na małym ogniu ok. 3 godzin. Podawać z szarymi kluskami ziemniaczanymi i ogórkiem konserwowym lub małosolnym.

1SR_1851

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.