O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Gołąbki kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, z domowym obiadem u babci. Zawinięty w liście białej kapusty farsz z mielonego mięsa i ryżu albo kaszy to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gołąbki z białej kaszy gryczanej z Doliny Gryki z mięsem z łopatki wieprzowej od lokalnych hodowców, z sosem pomidorowym i czipsami z selera serwowane w Villa Greta smakują nieziemsko. Jest to świetna okazja, żeby przemycić dzieciom w menu zdrową i ekologiczną kaszę gryczaną, do której nieco trudniej je przekonać w czystej postaci.

Składniki

Gołąbki:
biała kapusta średniej wielkości
30 dag białej kaszy gryczanej (niepalonej)
60 dag  zmielonego mięsa z łopatki
2 średnie cebule
masło
bulion lub woda
liście laurowe
pieprz ziołowy
sól
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

Dodatki:
seler
sos pomidorowy

 Wykonanie

Z kapusty wytnij głąb, a następnie gotuj ją w całości w lekko osolonej wodzie. Kiedy górne liście lekko zmienią kolor, zdejmuj je pojedynczo z główki nieostrym narzędziem (żeby nie rozerwać) i odkładaj  do ostygnięcia. Wytnij zgrubienia z liści, aby ułatwić zwijanie.

Ugotuj kaszę gryczaną, wymieszaj z mięsem. Na patelni zeszklij na maśle cebule, połącz składniki farszu, dopraw do smaku pieprzem ziołowym i solą.

Farszem nadziej liście kapusty, zwijając je jak krokiety.
Ciasno ułóż na blasze, podlej niewielka ilością bulionu lub wody, dodaj kilka liści laurowych i duś w piekarniku ok. 1 godziny w temp. ok. 180 stopni C.

Przed podaniem obsmaż gołąbki na oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Udekoruj czipsami z korzenia selera smażonymi na głębokim oleju. Podaj z sosem pomidorowym.

W Villa Greta tajemnica sosu tkwi w pomidorach mini z własnej uprawy, które są wekowane w słoiczkach z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Te pomidory są podstawą sosu, łączymy je z demi glace lub bulionem. Po zagotowaniu możemy zabielić sos słodką śmietaną.

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.