O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Cukinia jest dość popularnym warzywem w Polsce, ale kwiaty cukinii nie wpisały się jak dotąd w naszą tradycję kulinarną. Coraz częściej możemy znaleźć je na lokalnych bazarach i w menu wielu restauracji. Kwiaty cukinii mają delikatny, lekko miodowy posmak, możemy je przygotować na wiele sposobów. Włosi smażą je w cieście na złoto, w siedlisku Kwaśne Jabłko faszeruje się je anchois i kozią fetą, a do ciasta dodaje się oczywiście cydr.

Składniki:

10 kwiatów cukinii
10 filetów anchois
kozi ser typu feta
50g mąki pszennej
50g mąki z ciecierzycy
cydr
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Oczyść delikatnie ściereczką kwiaty cukinii, usuń pręciki i słupki. W misce wymieszaj składniki na ciasto: mąkę pszenną, mąkę z ciecierzycy, cydr, sól, pieprz i utrzyj je na gładkie ciasto o konsystencji gęstego ciasta do naleśników. Na patelni rozgrzej dość dużą ilość oliwy. Do każdego kwiatu cukinii włóż jeden filet z anchois i odrobinę koziej fety, zamocz każdy z kwiatów w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty, aż ciasto będzie złote. Odkładaj usmażone kwiaty na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Najlepiej podawać je na ciepło i serwować do nich cydr.

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.