O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Pierogi to potrawa bardzo popularna na całym świecie. Litewskie kołduny, kresowe knysze, kołaczyki i kapuśniaczki, żydowskie kreplach, syberyjskie pielmienie, włoskie ravioli i tortellini, pakistańskie samosa, japońskie shumai, chińskie jiaozi, koreańskie man du. W Polsce najczęściej jadamy je z kapustą i grzybami, serem i ziemniakami. My dzisiaj mamy dla Was przepis na pierogi z bobem, prosto z Siedliska Klangor.

Składniki na farsz

2 szklanki bobu

masło

2 łyżki gęstej śmietany

1 cebula

½ szklanki startego sera typu parmezan lub grana padano

szałwia

sól

pieprz

 

Wykonanie

Gotujemy bób do miękkości i obieramy z łupin. 2 szklanki ugotowanego i obranego z łupin bobu podsmażamy na maśle z garścią świeżej, drobno posiekanej szałwii. Studzimy, następnie dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany i miksujemy blenderem na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem do smaku. Siekamy drobno 1 sztukę młodej cebuli i smażymy na niewielkiej ilości masła aż cebula stanie się szklista. Całość dodajemy do farszu z bobu. Na koniec dodajemy pół szklanki startego sera typu parmezan lub grana padano.

 

Składniki na ciasto (ok. 50 szt. pierogów)

½ kg mąki

2 żółtka

gorąca woda

pół łyżki miękkiego masła

 

Na stolnicy mieszamy dokładnie wszystkie produkty i wyrabiamy aż do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Zostawiamy je pod przykryciem na 10 – 15 min, żeby ciasto dojrzało. Następnie dzielimy ciasto na 4 części, rozwałkowujemy tak, aby ciasto było jak najcieńsze. Wykrawamy szklanką kółka z ciasta i wypełniamy farszem z bobu. Wrzucamy gotowe pierogi do lekko osolonej, wrzącej wody, gotujemy ok. 10 min. Podajemy z listkami szałwii, usmażonymi na maśle z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.