O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

– Lubiła dobre jedzenie, smak, ceniła dobry, naturalny produkt. O tradycjach i smakach wszystkich regionów w Polsce wiedziała najwięcej. Przejechała całą Polskę, żeby odkryć, poznać i opisać to co mamy najpiękniejsze, najsmaczniejsze i lokalne – tak o Hannie Szymanderskiej mówi Joanna Jakubiuk, jurorka Mistrzostw Kulinarnych, które odbyły się 14 października, w hołdzie dla tej wspaniałej postaci polskiej gastronomii.

Do udziału w mistrzostwach wybrano dwunastu szefów kuchni z całej Polski. Tematem przewodnim ich dań był produkt regionalny. Kucharze sięgnęli po niezwykle zróżnicowane produkty pochodzące z różnych regionów kraju. Na talerzach pojawiły się milickie karpie i jesiotry, toruński piernik, suska sechlońska, ser koryciński, redykołka, podhalańska jagnięcina, cydr z Kwaśnego Jabłka. – Chcieliśmy pokazać różnorodność naszych regionalnych produktów, zachęcić szefów kuchni i restauratorów do sięgania po nie w swojej codziennej pracy, zainspirować do tworzenia nowych, ciekawych połączeń – mówi Kuba Korczak, pomysłodawca i organizator konkursu.

Konkurencja była bardzo wysoka – Oceniam dużo konkursów i jestem mile zaskoczony poziomem uczestników. Życzyłbym sobie takich dań na innych konkursach kulinarnych, bo to był naprawdę bardzo dobry poziom – mówi Krzysztof Szulborski, juror, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. W jury pod przewodnictwem Kuby Korczaka zasiedli eksperci polskiej kuchni: Monika Kucia, Agata Wojda, Joanna Jakubiuk, Krzysztof Szulborski, profesor Jarosław Dumanowski, a członkiem honorowym jury został sam Kurt Scheller. Jakie dania urzekły podniebienia jury?

Zwycięzcą Mistrzostw został Tomasz Łagowski, szef kuchni w warszawskiej restauracji „The One”. – Przygotowałem comber i ozór z jagnięciny podhalańskiej z redykołką, wędzoną suską sechlońską, purée z kurek i moreli podane z niepaloną kaszą gryczaną – opowiada zwycięzca. Dlaczego warto wziąć udział w konkursach?  – Jest to niewątpliwie cenne źródło inspiracji dla kucharzy i szefów kuchni. Wspólne zmagania dają możliwość podejrzenia innych szefów, technik jakich używają, metod obróbki produktów, czy pomysłu na udekorowanie talerza – dodaje. Krzysztof Szulborski porównuje kucharza do sportowca, skaczącego o tyczce. – Jeśli się nie trenuje, nie jest się pod presją, nie osiąga się najwyższych celów. A przecież każdy z nas dąży do tego, żeby się doskonalić – puentuje.

Mistrzostwa były pierwszym konkursem kulinarnym dla Julii Sawickiej, laureatki drugiego miejsca, która oczarowała jurorów pierożkami wonton z karpiem milickim w towarzystwie emulsji z dzikich ptaków, krakersa pieprzowego oraz musu borowikowego. Trzecie miejsce zajęło danie, które absolutnie mnie urzekło – konfitowana noga z gęsi, podana na purée z pietruszki i pieczonego jabłka, ze śliwką, głogiem, piernikiem toruńskim i cydrem. Zapamiętam ten smak, ale czy jestem w stanie go odtworzyć?

To była wielka przyjemność móc organizować te Mistrzostwa wspólnie z Kubą Korczakiem, gratuluję laureatom doskonałego wyczucia smaku, trzymam kciuki za wszystkich uczestników i składam największe słowa uznania dla jury.

Galeria zdjęć

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.