O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

To najlepsze bułeczki, jakie do tej pory jadłam. Postanowiłam skraść dla Was przepis na prosto z Siedliska Klangor. Uwaga! Znikają w mgnieniu oka, są miękkie, puszyste, nieziemsko pachną. Idealne na śniadanie, same lub z masłem, konfiturą i kubkiem porannej kawy. Po prostu pyszne!

Składniki na około 30 bułeczek:

1 kg mąki
5 jaj
1 szklanka cukru
10 dag drożdży
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki mleka
1 kostka masła

Przygotowanie:

Jaja ubijamy z cukrem, drożdże mieszamy ze śmietaną, roztapiamy masło i lekko studzimy. W misce mieszamy mąkę, drożdże ze śmietaną, ubite z cukrem jaja, mleko i roztopione masło. Przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 1,5 – 2 cm. Wykrawamy szklanką kółka, kładziemy na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajem. Na koniec posypujemy cynamonem lub ulubionymi ziarnami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 – 15 min w temperaturze 180 – 190 stopni.

Smacznego:)

Galeria zdjęć

3SR_3259 3SR_3264 3SR_3229 3SR_3225

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.