O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Czy wiecie, że ragoût z fr. ragoûter oznacza wzmocnić smak? We francuskiej kuchni  to typ potrawy z mięsa lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkości kawałki, które zazwyczaj dusimy w wywarze lub winie. W hotelu Jabłoń Lake Resort znalazłam prawdziwy rarytas – ragoût z dziczyzny, który absolutnie Wam polecam. Poniżej przedstawiam przepis, prosto od szefa kuchni Sebastiana.

Składniki dla 4 osób

0,5 kg oczyszczonej łopatki z dzika

0,3 kg czerwonej papryki

0,2 kg cukrowej cebuli

0,3 kg pomidorów pelati (poza sezonem dodajemy pomidory z puszki)

0,5 kg ugotowanych na chrupko ziemniaków

szklanka półwytrawnego, czerwonego wina

100 gr masła

szczypior

kilka ziaren jałowca

1 łyżeczka pasty z ostrej papryki

2 łyżki zblendowanego lub roztartego czosnku

olej do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, cukier, słodka papryka

Wykonanie

Pokrojone w kostkę warzywa oraz łopatkę smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Dodajemy ziemniaki i smażymy całość na złoto. Następnie zalewamy winem i redukujemy nadmiar płynu. Na koniec dodajemy pomidory, pastę, czosnek, masło i dusimy około 30 min aż mięso skruszeje, a sos nabierze gęstości. Doprawiamy do smaku przyprawami i wykładamy na talerze obficie posypując grubo pokrojonym szczypiorem.

Smacznego:)

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.