O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Czy wiecie, że polska gęś nie ma sobie równych? W połowie XIX wieku nikt nie wyobrażał sobie listopadowego menu bez pieczonej gęsi, co potwierdza stare przysłowie „Na świętego Marcina dobra gęsina”. Niestety, trudno znaleźć ją dziś na naszych stołach, do 2009 Polak średnio spożywał jedynie 17 gramów gęsiny rocznie.

Wiela szkoda, bo mięso to jest najzdrowsze spośród drobiu i posiada nieocenione walory smakowe. W tym roku ma miejsce 7 edycja akcji „Gęsina na św. Marcina” opierającej się na współpracy Slow Food Polska z restauratorami w całym kraju. Ponad 90 restauracji będzie serwować gęsinę w wydaniu autorskim.  Akcja potrwa od 6 listopada do 13 grudnia. Wykaz restauracji jak również wiele ciekawych przepisów dostępne tutaj. Wszystkie lokale oznaczone będą na swoich witrynach logiem akcji, aby łatwo było rozpoznać je z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

gesina 3

Nowinki z ciekawych miejsc,wydarzenia, warsztaty, spotkania.