O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Ciasteczka z migdałami, zwane także greckimi ciasteczkami migdałowo-anyżowymi, towarzyszą Karolinie i Markowi z Przechowalni Marzeń podczas świąt, uwielbiają ich smak, kruchość oraz dużą ilość migdałów. Obtoczone w cukrze pudrze przypominają świeży śnieg za oknem. Przygotowują je tylko raz w roku, właśnie w okresie świątecznym.

Składniki:

3,5 szklanki  białej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
450 gramów miękkiego masła
2 i ⅔ szklanki cukru pudru
2 duże żółtka
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 szklanka posiekanych migdałów
1,5 łyżeczki posiekanych nasion anyżu

Wykonanie:

Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mikserem utrzyj masło na puszystą masę. Dodaj ⅔ szklanki cukru pudru, żółtka i wanilię, zmiksuj aby połączyć składniki. Przestaw mikser na niskie obroty, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, zmiksuj całość, na koniec dodaj migdały oraz anyż. Z powstałego ciasta uformuj dwa walce o średnicy ok. 3 cm , delikatnie spłaszcz. Następnie wstaw do lodówki na godzinę, aby ciasto stężało. Rozgrzej piec do temperatury 175oC. Ostrym nożem pokrój całe ciasto na małe kawałki (kwadraciki lub prostokąty) ok. 3 cm. Ułóż na przygotowanym pergaminie i piecz aż się zarumienią ok. 12 minut. Wsyp pozostały cukier puder do miski, stopniowo wrzucaj ciasteczka i mieszaj, aby pokryć je dokładnie cukrem pudrem. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.