O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Pochodzi z Francji (fr. tarte), to rodzaj słodkiego lub wytrawnego ciasta o kruchej strukturze, które możemy wypełnić dowolnym nadzieniem. My dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na tartę w wersji słonej, który przywieźliśmy ze Starej Szkoły we Wzgórzach Dylewskich.

Składniki na ciasto: 

1,5 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
pół kostki masła
1 jajko

Wykonanie ciasta: 

Mąkę, sól i masło rozdrabniamy w misce, następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Następnie smarujemy formę masłem, lekko podsypujemy mąką, umieszczamy ciasto w formie i zapiekamy 10 min w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

Składniki na nadzienie: 

4 pomidory
gałązki świeżego tymianku
oliwa
musztarda Dijon
5-6 plastrów żółtego sera

Wykonanie: 

Spód tarty smarujemy musztardą Dijon. Kroimy pomidory w plastry o grubości około 1 cm i układamy je na dnie tarty. Posypujemy pomidory świeżym tymiankiem. Kroimy żółty ser w kostki lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Całość polewamy oliwą, która sprawi, że pomidory lekko zarumienią się. Wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 230 stopni.

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.