O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Żeberka to danie, które idealnie nadaje się na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Można je jeść palcami, rozpływają się w ustach. W Przystanku Tleń piecze się je w piwie na miodzie gryczanym, warzonym w ich własnym browarze. Serwowane są z puree z grochu oraz czerwoną, kiszoną kapustą.

Składniki

1,6 kg żeberek
marchew
seler
por
pietruszka
0,5 l piwa na miodzie gryczanym
sos sojowy
miód gryczany
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie

Nacieramy żeberka przyprawami, a następnie pieczemy je 40 minut w 180 stopniach. Podlewamy żeberka piwem na miodzie gryczanym, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, nastawiamy funkcję pieczenia z gotowaniem na maksymalnie 2 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia dodajemy warzywa. Przed podaniem podlewamy żeberka miodem z sosem sojowym i zapiekamy.

1SR_1832

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.