O nas:

Sylwia

Pomysłodawczyni i twórca vloga Tasty Places, mózg operacyjno-kreatywny, miłośniczka designu i dobrej kuchni.

Kuba

Ekspert kulinarny Tasty Places, szef kuchni, działacz Slow Food Polska, zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych smaków.

Zupa z pokrzywy to wartościowe źródło składników odżywczych, najlepsza jest z wiosennych pędów, tym bardziej, że po zimie wzmocni naszą odporność, doda siły i energii. Smakuje wybornie, świeżo, jest delikatniejsza niż zupa szczawiowa czy szpinakowa. W Polnej Zdrój podaje się ją z pulpecikami z dodatkiem listków młodej pokrzywy.

Składniki na zupę

100 g selera
230 g marchewki
200 g cebuli
5 ząbków czosnku
70 g pora
150 g fenkułu
100 g pieczarek
20 g łodyżek pokrzywy
1 liść laurowy
5 ziaren zielonego pieprzu
2 gałązki tymianku
200 ml białego wina
3 l wody

Składniki na pulpeciki

0,5 kg mielonego mięsa wołowego i wieprzowego w proporcjach 60% do 40%
cebula
2 żółtka
100 g listków młodej pokrzywy

Wykonanie

Zagotować wszystkie składniki na wywar warzywny i trzymać na małym ogniu przez 2-3 godziny, potem odcedzić i jeszcze redukować, aż zostanie 1,5 litra bulionu.

Pokroić i podsmażyć cebulę, dodać do mięsa, wymieszać z żółtkami i posiekanymi listkami młodej pokrzywy. Formować pulpeciki, gotować na lekko osolonym wrzątku.

Pokrzywowe pulpeciki serwować z bulionem, doprawić pieprzem.

Znajdziecie tu przepisy z agroturystyk jak również filmy i materiały związane z tematyką kulinarną.