Kwaśne Jabłko
Agroturystyka 35 km od Olsztyna. Produkcja cydru.Włodowo, Świątki, Warmia i MazuryAgroturystyka na Warmii
35 km od Olsztyna, we wsi Włodowo, Marcin i Ewa założyli siedlisko Kwaśne Jabłko. Postanowili osiedlić się na wzgórzu, wśród jabłoni, aby produkować ekologiczny cydr i otworzyć gospodarstwo agroturystyczne. Właściciele przygotowali dla Was 4 pokoje 2 – osobowe i 1 apartament. Maksymalnie agroturystyka Kwaśne Jabłko jest w stanie pomieścić 12 osób. Aby zobaczyć wnętrza i poznać historię tego miejsca zapraszamy do obejrzenia filmu na naszym blogu.
Kuchnia na Warmii
Gospodarze Kwaśnego Jabłka przywiązują dużą wagę do jakości produktów. Na talerzu znajdziemy nie tylko sezonowe owoce i warzywa prosto z ogródka, ale i całe bogactwo regionalnych produktów. Doskonałej jakości miody, kozie sery, oleje i oliwy, lawenda, jagnięcina, a wszystko od okolicznych producentów.
W Kwaśnym Jabłku nie znajdziecie menu, zjecie to, co ugotuje kucharz danego dnia. Z całą pewnością każdy z Was znajdzie coś dla siebie, zarówno alergicy, bezglutenowcy, mięsożerni, jak i weganie.
W okresie letnim, w każdą niedzielę siedlisko otwiera dla gości kawiarnię. Goście mogą napić się aromatycznej kawy, degustować cydry, kosztować wybornych ciast, czy kupić ekologiczne warzywa. W każdą niedzielę króluje inny bohater w kuchni: od pizzy, makaronów, przez naleśniki, po cukiniowe involtini. Wszystko zależy od fantazji i kreatywności kucharza.
Atrakcje na Warmii
Jabłka są kwintesencją tego miejsca. Antonówka, Szara Reneta, Boskop, Topaz – to z nich powstają cydry, świeże, młode, musujące, jak i długo dojrzewające w dębowych beczkach. Właściciele tego miejsca samodzielnie pielęgnują sady, własnoręcznie zbierają jabłka, tłoczą je w tłoczni, potem fermentują otrzymany sok w kadziach. W wyniku tego procesu powstaje prawdziwy cydr o głębokim aromacie, zawierający około 7-8 proc. alkoholu, pozbawiony cukru, siarki, konserwantów oraz sztucznych ulepszaczy. Odwiedzając to miejsce w październiku możecie wziąć udział w zbiorze jabłek i przyjrzeć się procesowi produkcji cydru. Warto przybyć na degustację wytrawnych cydrów, w których produkcji specjalizuje się Kwaśne Jabłko.