Natalia, choć pochodzi z rodziny hotelarskiej, nigdy nie planowała, że będzie prowadzić hotel. Do tej decyzji nakłonił ją jej tata. – Zabrał mnie tutaj i zapytał, czy nie chciałabym poprowadzić Jabłoni – mówi Natalia. – Kiedyś to miejsce wyglądało zupełnie inaczej, ale widziałam w nim olbrzymi potencjał – dodaje Natalia. Postanowiła zmienić swoje życie, wyprowadzić się z dużego miasta na wieś i rozpocząć tworzenie Jabłoni na nowo. Od 2008 roku wiele się tutaj zmieniło, hotel Jabłoń Lake Resort nabrał sznytu, klimatu i smaku dzięki wspaniałej kuchni.
Serhat, mąż Natalii, sprowadził na Mazury prawdziwą kuchnię turecką. Jest to niebywała gratka, aby w sercu Puszczy Piskiej goście mogli spróbować nie tylko specjałów kuchni polskiej, ale również tureckiej. Turecki szef kuchni zabierze Was w podróż po typowych dla tej kuchni smakach. Kluczowe pozycje w karcie, których nie możecie ominąć to kofte, czyli klopsiki z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, lahmacun – placki z mielonym mięsem i pikantnymi przyprawami, lavash – gorący chleb z czarnuszką i sezamem, idealny do dipów i sałatek oraz kunefe – bardzo słodki, uzależniający wręcz deser.
Polski szef kuchni zabierze Was w podróż po mazurskich produktach, które pojawiają się w karcie sezonowo, w zależności od pory roku. Znajdziecie tu potrawy z dziczyzny, ryb, grzybów, owoców leśnych, ziół i warzyw z domowego ogródka. Skosztujecie lokalnych miodów, serów, wędlin z własnej wędzarni, jaj z własnego kurnika. Spróbujecie wypiekanego na miejscu chleba, domowych konfitur, nalewek, a nawet wędzonego jesiotra, o ile odpowiednio wcześniej go zamówicie.
Co wyróżnia to miejsce oprócz wspaniałego smaku? Cisza i spokój, jest to obszar chroniony Natura 2000, jezioro Brzozolasek o I klasie czystości, dzika fauna i flora. Jest to idealne miejsce do relaksu i wyciszenia się. Latem przyjeżdżają tutaj rodziny z dziećmi, które spędzają aktywnie czas na korcie tenisowym, nad jeziorem, czy na rowerze. Jesień to czas dla par i osób, które chcą zadbać o swoją regenerację. – 80 proc. naszych gości to mieszkańcy Warszawy, indywidualni klienci przyjeżdżają do nas w sezonie, czyli od czerwca do września – mówi Serhat. – W pozostałe miesiące organizujemy śluby, przyjmujemy klientów biznesowych, grupy, które chcą doskonalić swoje umiejętności na kortach tenisowych czy uprawiać jogę – dodaje Serhat. Hotel oferuje różnego rodzaju atrakcje tj. eko warsztaty z oczyszczającą dietą dr Dąbrowskiej, warsztaty kulinarne dla rodzin z dziećmi, a także warsztaty jogi. W okresie zimowym hotel organizuje bieg narciarski o Puchar Jabłoni w ramach Mazury Loppet Cup, w skład, którego wchodzą trzy inne biegi: Ski Tour Augustów, Bieg Jaćwingów oraz Bieg Sasinów.
Jakie zmiany planują właściciele w Jabłoni? – Chcemy, aby indywidualni klienci przyjeżdżali do nas przez cały rok – mówi Serhat. – Mamy 51 pokoi, ale uważam, że jest ich zbyt mało, jak na nasze potrzeby, dlatego planuję wybudować więcej domków mazurskich dla rodzin i chcę zwiększyć liczbę pokoi deluxe nad jeziorem – mówi Serhat. Planują również stworzyć wysokiej jakości Spa nad samym jeziorem, które sprawi, że goście nie będą musieli nawet opuszczać resortu, bo każdy znajdzie tu dla siebie jakieś atrakcje.
Cena za dobę: od 160 PLN za pokój 2 os ze śniadaniem
Liczba pokoi: 51, w tym 3 standardy: dom pruski, domy mazurskie, pokoje deluxe nad jeziorem
Atrakcje: kuchnia polska, kuchnia turecka, tenis, sauna, narty biegowe, łyżwy, warsztaty jogi, kulinarne oraz warsztaty eko z dietą, kamienny krąg, piramida do medytacji, biblioteka, w okresie wakacyjnym domek dla dzieci wraz z opiekunką, plac zabaw, boisko do siatkówki plażowej, rowery, kajaki, wędkarstwo, grzybobranie.
Miejsce przyjazne dzieciom i zwierzętom
Udogodnienia: wi-fi