Oczyszczalnia Miejsce, czyli slow na Mazowszu

Zaledwie 39 km od Warszawy znajduje się Oczyszczalnia Miejsce. Skąd taka intrygująca nazwa? Ideą tego miejsca jest oczyszczanie ciała, umysłu i ducha, które można zrealizować na różne sposoby. To miejsce, w którym możecie uprawiać jogę, medytacje, treningi mindfulness, gdzie możecie wybrać się na dietę oczyszczającą, treningi kreatywne, szkolenia relacyjne i spotkania integracyjne.  Oczyszczalnia i Rozpieszczanie […]

Zaledwie 39 km od Warszawy znajduje się Oczyszczalnia Miejsce. Skąd taka intrygująca nazwa? Ideą tego miejsca jest oczyszczanie ciała, umysłu i ducha, które można zrealizować na różne sposoby. To miejsce, w którym możecie uprawiać jogę, medytacje, treningi mindfulness, gdzie możecie wybrać się na dietę oczyszczającą, treningi kreatywne, szkolenia relacyjne i spotkania integracyjne. 

Oczyszczalnia i Rozpieszczanie

 

Właściciele tego miejsca stworzyli minimalistyczną przestrzeń, dzięki której nic nie burzy harmonii i nie rozprasza myśli. Budynek Oczyszczalni jest pięknie wpisany w otaczający brzozowy las, który stał się głównym bohaterem wystroju. We wnętrzu dominuje beton, stal i szkło. Jest dużo elementów skandynawskich tj. proste formy, monochromatyczna kolorystyka, dużo światła, ale przede wszystkim króluje tu funkcjonalność. Ci, którzy odwiedzają Oczyszczalnię po raz pierwszy mogą być nieco zaskoczeni wystrojem, a szczególnie samymi nazwami pokojów, bo noszą nazwy cnót i grzechów. Dzieła uznanych w historii sztuki artystów zdobią ściany każdego z 10 pokoi. Miłość przedstawia wydruki wielkoformatowe obrazów Fernanda Botero, jednego z najbardziej rozpoznawalnych współczesnych artystów, który znany jest jako piewca radości i witalności, krągłości, pyzatych lic i muskularnych ud. Pokorę symbolizuje obraz Caspara Davida Friedricha, uznanego za jednego z najwybitniejszych przedstawicieli romantyzmu niemieckiego. Pokora to jest umiejętność określenia własnych możliwości. – To co jest charakterystyczne u Friedricha to malowanie postaci tyłem lub półprofilem, człowiek jest elementem większej całości, obserwatorem, nie pcha się na afisz i dla nas jest to kontra do czasów celebrytów w których dzisiaj funkcjonujemy – mówi Anna Myca, malarka i współwłaścicielka Oczyszczalni. Każdy pokój jest zupełnie inaczej urządzony, często wprowadzane są w nich jakieś zmiany, ale ich wspólnym elementem jest ascetyczne umeblowanie.

W drugim budynku, zwanym Rozpieszczanie na gości czeka 6 dwuosobowych pokoi, a każdy z nich jest pod patronatem innego wyznania religijnego. Właściciele podkreślają, że nie chcieli urazić czyiś uczuć, dlatego stworzyli subiektywną interpretację rzeczywistości, wykorzystując estetykę kiczu, aby wywołać u gości nieco uśmiechu.

Coś dla Ciała, Umysłu i Ducha

Oczyszczalnia Miejsce służy dobrym relacjom, rozwojowi i oderwaniu od codzienności.  Słynie z organizacji szkoleń i przede wszystkim różnego rodzaju warsztatów. Często goszczą tutaj grupy, które przyjeżdżają na zajęcia jogi, diety oczyszczające, medytacje, treningi mindfulness, jak również treningi kreatywne, szkolenia relacyjne i spotkania integracyjne. Dużą popularnością cieszą się również warsztaty kulinarne oraz warsztaty z warzenia piw kraftowych, połączone z przygotowaniem potraw idealnie pasujących do tego trunku. Współpracujemy z technologiem browarnictwa Andreasem Dorengiem i dzielimy się wiedzą jak zrobić piwo w domu, sprawdzamy razem jak smakują i czym są wody chmielowe, kwasy chlebowe, podpiwki, a także uczymy kultury i przyjemności płynących z jedzenia i picia oraz wspólnego spędzania czasu ze sobą  – mówi Witold Czarnocki, współwłaściciel Oczyszczalni.

Miejsce samowystarczalne i ekologiczne

Jest to niewątpliwie miejsce, w które wpisana jest ekologia i poszanowanie środowiska. W ogrodzie znajdziecie kopce permakulturowe, na stole – świeże warzywa i zioła z ogrodu, jak również ekologiczne produkty najwyższej jakości od lokalnych dostawców. Właściciele dbają o jakość produktu i serwują gościom to, co sami jedzą. Wiele produktów wytwarzają sami na miejscu jak chociażby produkty z własnej pasieki, oleje, konfitury, kiszonki, mieszanki ziół. – Generalnie serwujemy zdrową kuchnię, ale u nas z kuchnią jest jak z tymi grzechami i cnotami, jeśli ktoś ma ochotę na churrosa z tłuszczu, to niech go zje, bo będzie dużo bardziej szczęśliwy, niż gdyby go nie zjadł, a szczęście sprzyja przecież zdrowiu – dodaje Anna Myca.

W pokojach znajdziecie ekologiczne kosmetyki, przygotowane ręcznie na bazie naturalnych składników. W planach właściciele mają również budowę fito-oczyszczalni, czyli systemu filtracji przez złoża roślinne, w wyniku której otrzymuje się tak wysokie parametry czystości wody, że może ona wpływać do jeziora, czy rzeki. Obecnie budują kolejny budynek z zielonym dachem i projektują ogród inspirowany stylem japońskim.

Miejsce, które stworzyli Anna i Witold nie wpisuje się w żadną konwencję, jest takie jak oni. Jest im bliska ekologia, przyjemność życia, mają dużo uważności dla drugiego człowieka, kochają sztukę, lubią wolność i prywatność. Jeśli jesteście podobni, z pewnością odnajdziecie się w tym miejscu.

Galeria zdjęć

Bądź na bieżąco!

Subskrybuj Nasz Biuletyn

Kategorie wpisów

Wesprzyj nas

Podoba Ci się nasz projekt?
Pomóż nam rozwijać go jeszcze szybciej!