Joanna Jakubiuk dołącza do grona ekspertów Tasty Places

Od lat promuje polską kuchnię regionalną i poszukuje najlepszych polskich smaków. Ma ogromny szacunek do lokalnych produktów i potrafi ocenić ich jakość. Nie gotuje ze składników, które przebyły dalszą drogę aniżeli 150 km. Doświadczona szefowa kuchni, laureatka wielu konkursów m.in. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, jurorka w konkursach kulinarnych dla szefów kuchni m.in. Mistrzostw Kulinarnych im. Hanny […]

Od lat promuje polską kuchnię regionalną i poszukuje najlepszych polskich smaków. Ma ogromny szacunek do lokalnych produktów i potrafi ocenić ich jakość. Nie gotuje ze składników, które przebyły dalszą drogę aniżeli 150 km. Doświadczona szefowa kuchni, laureatka wielu konkursów m.in. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, jurorka w konkursach kulinarnych dla szefów kuchni m.in. Mistrzostw Kulinarnych im. Hanny Szymanderskiej, absolutna mistrzyni w sztuce pierogarstwa – Joanna Jakubiuk dołącza do grona ekspertów Tasty Places.

Jej zadaniem będzie odkrywanie dla Was najlepszych regionalnych produktów i lokalnej kuchni. Podróżując po Polsce będzie oceniała smak i jakość kuchni, aby wrócić do Was z rzetelną oceną i informacją, gdzie warto zjeść i spróbować lokalnych specjałów. Joanna będzie również odpowiedzialna za kulinarne rewolucje oraz prowadzenie warsztatów kulinarnych w miejscach, które zaproszą ją do współpracy.

Ma olbrzymie doświadczenie jako szef kuchni, pracowała w wielu restauracjach m.in. w „Porta 13″ pod okiem mistrza Jacka Szczepańskiego, była szefową kuchni w „Zielony Gar Bistro” w Białymstoku, w restauracji „Łabędzi Ostrów” w Pięknej Górze, w hotelu „Masovia” w Giżycku, ostatnie lata pracowała jako szefowa kuchni w restauracji „Masuria Arte”.

Kulinarną drogę wskazała jej Hanna Szymanderska, wybitna dziennikarka i propagatorka polskiej kuchni regionalnej. – Hania zawsze powtarzała mi, że jeśli gotujesz w zgodzie ze sobą, z tym co masz w środku, zawsze się to obroni – mówi Joanna Jakubiuk. – Kiedy dwadzieścia lat temu wybrałam polską kuchnię i nasze regionalne produkty, wielu szefów kuchni patrzyło na mnie ze zdziwieniem. Dzisiaj wróciliśmy do korzeni, bardzo rozwinął się nurt slow food i zaczęliśmy doceniać naszą kuchnię i tradycję, ale ja zawsze byłam jej wierna i dostrzegałam w niej olbrzymi potencjał –  podkreśla Joanna. – Bardzo cenię szefów, którzy szukają produktów wokół siebie, a jeśli brakuje im jakiegoś elementu dania, sięgają po produkty z innych regionów, ale zawsze są to wysokiej jakości polskie produkty i takich miejsc będę poszukiwać na mapę Tasty Places –  dodaje.

Bądź na bieżąco!

Subskrybuj Nasz Biuletyn

Kategorie wpisów

Wesprzyj nas

Podoba Ci się nasz projekt?
Pomóż nam rozwijać go jeszcze szybciej!